Ydeevne

Løftehøjde

Løftehøjden angiver afstanden mellem nederste og øverste etage. De fleste elevatortyper har tilstrækkelig løftehøjde til almindelige boligejendomme. For enkelte hydrauliske modeller er løftehøjden ikke tilstrækkelig til en elevator i en 6-7 etagers bygning. For større løftehøjder anbefales tovbårne elevatorer.

   

Hastighed

Elevatorernes hastighed er typisk mellem 0,5 og 1,6 meter pr. sekund. Det svarer ca. til 3 - 6 sekunder pr. etage.

 

Komfort

Start/stop

Jævn og rolig start/stop er essentielt for komforten. Frekvensregulering af motoren for tovbårne elevatorer sikrer jævn og rolig start og stop.

   

Støjniveau i elevator

Elevatorer med separat maskinrum er mere støjsvage end maskinrumsløse elevatorer, hvor drivmaskinen er placeret inde i elevatorskakten. 

   

Støjniveau udenfor elevator

Støjniveauet uden for elevatoren afhænger både af støjniveauet fra elevatoren og af elevatorskaktens placering og udformning. Støjniveauet må vurderes i det konkrete tilfælde.

 

Stol/skakt

Grubedybde

Normalt kræves en grubedybde på 100-120 cm afhængigt af den valgte elevatortype. Enkelte elevatorer er konstrueret med reduceret grubedybde. Dette kræver dispensation fra arbejdstilsynet.

   

- kan den reduceres?

Grubedybden kan reduceres med særlige foranstaltninger som sikrer elevatormontørens sikkerhed under reparations - og vedligeholdelsesarbejde. Dette kræver dispensation fra arbejdstilsynet.

   

Tophøjde

Der kræves en tophøjde i skakten på 340-410 cm over øverste etage.

   

- kan den reduceres?

Tophøjden kan reduceres med særlige foranstaltninger som sikrer elevatormontørens sikkerhed under reparations - og vedligeholdelsesarbejde. Dette kræver dispensation fra arbejdstilsynet.

   

Indvendige
stolmål

Elevatorstolens indvendige areal er bestemmende elevatorens lastevne.

   

Adgang til elevatorstolen

Der kan være krav om adgang til elevatorstolen fra flere sider – enten i modstående side (180°) eller hosliggende sider (90°). Elevatorer med både modstående og hosliggende indgange leveres også.

 

Døre

Skaktdøre

Dørene i elevatorskakten er den primære lukning. De sikrer, at der kun er åbent til skakten, når elevatorstolen holder ved etagen.

   

Teleskopdøre i skakt,
sideåbnet

Teleskopdøre er de mest anvendte elevatordøre. Sideåbnende teleskopdøre kræver minimal skaktbredde. Dørens placering er ofte forskudt fra skaktens centerlinje.

   

Teleskopdøre i skakt,
centeråbnet

Brugen af centeråbnende teleskopskydedøre sikrer, at adgang til elevatorstolen sker i midten af stolen.

   

Hængslede døre

Hængslede døre anvendes typisk kun til godselevatorer uden persontransport.

   

Døre i elevatorstolen

Dørene i elevatorstolen er en ekstra sikkerhedsforanstaltning og er et lovkrav for alle elevatorer med persontransport.

   

Teleskopdøre i elevatorstolen

Teleskopdøre i elevatorstolen udføres efter samme princip som teleskopdøre i elevatorskakten.

   

Foldedøre

Foldedøre kræver mindre plads i elevatorskakten end traditionelle døre. Men der skal påregnes ekstra plads til døren i elevatorstolen.

 

Elforbrug

Forsikring

Den elektriske forsikring for mindre tovbårne elevatorer er 10 - 16 ampere. For mindre hydrauliske elevatorer er den 25 - 35 ampere. 

   

Elektrisk effekt

Elevatorens tilladelige last og hastighed er to afgørende faktorer for elevatorens effektbehov og strømforbrug. I en normal boligejendom vil elforbruget til en elevator være begrænset uanset elevatortype og model.